Nuffnang Adds

Tuesday, April 5, 2016

Checklist : Senarai Barang Baby Twins

Salam all,

Jom sy nak share skit babies checklist sy.. Mana tau boleh jadikan panduan untuk bakal-bakal ibu yang akan lahirkan baby twins :-) Senarai bawah nie adalah barang-barang yang sy beli untuk kegunaan baby kembar sy nanti.. Masuk je 32w better siapkan barang siap, sebab kita xtau kena warded awal ke or takut lambat-lambat nanti kita pun dah xlarat nak mengemas.. Tu yang terjadi kat saya la.. masa 31w kena warded sebab 2nd twin kecil. Time tu baru kalot nak membasuh baju baby n packing sebab doc suh prepare siap-siap takot terbersalin awal pulak...

Checklist barang baby / ummi ke Hospital Bersalin

A. KEPERLUAN DI HOSPITAL

Untuk Ummi :
No
Barang
Kuantiti
Ada/ Belum
Nota (*untuk 3 hari)
1
Buku Pink / IC



2
Hp Charger



3
Camera



4
Stokin



5
Nursing Bra



6
Panties pakai buang



7
Maternity Pad



8
Kain Batik



9
Cardigan



10
Instant Tudung



11
Selipar



12
T-shirt



13
Doa Bersalin



14
Makanan ( biskut/milo)



15
Nursing pad washable/ disposal


Brand : fify
16
Sabun



17
Berus gigi



18
Tuala mandi



19
Pencuci muka



20
Sikat



21
Pakaian pulang



22
Nursing pillow



23
Mug / sudu



24
Deodarant



25
Plastik


Baju kotor & uri
26
Kurma / air zam-zam



27
Termos air



















Untuk Baby :

No
Barang
Kuantiti
Ada / Belum
Nota
1
Pampers
20 keping

New born size
2
Tuala ( Receiving towel)



3
Tuala Mandi



4
Wet Tissue



5
Tissue



6
Baju Baby


Ada butang depan
7
Seluar Baby



8
Selimut



9
Sarung tangan dan kaki



10
Topi



11
Lampin



12
Barut



13
Tuala Kecil


































Labour Room (*letak dlm beg kecil)

No
Barang
Kuantiti
Ada / Belum
Nota
1
Sarung tangan dan kaki
1


2
Bedung
1


3
selimut
1


4
Baju dan seluar
1

Baju ada butang depan
5
pampers
1













B. KEPERLUAN HARIAN

Pakaian Harian

No
Barang
Kuantiti
Ada / Belum
Nota
1
Baju lengan panjang



2
Baju Lengan Pendek



3
Baju Lubang-lubang



4
Seluar Panjang



5
Seluar Pendek



6
Romper



7
Sarung tangan dan kaki



8
Pampers


New born skit, then size S
9
Bedung



10
Barut



11
Lampin



12
Baju new born


2 or 3 pasang je





















Untuk Mandian

No
Barang
Kuantiti
Ada / Belum
Nota
1
Tuala



2
Sabun Bayi



3
Syampu



4
Bedak / bekas bedak



5
Lotion



6
Besen Mandi



7
Baby oil



8
Krim Bayi ( Nappy Rash pureen / drapolene )



9
Minyak telon



10
Pemotong kuku



11
Cotton bud



12
Wet tissue



13
Kapas bulat



14
Nasal aspirator ( sedut hingus )


































Untuk Tidur

No
Barang
Kuantiti
Ada / Belum
Nota
1
Bantal Bayi



2
Kelambu



3
Tilam Bayi



4
Selimut





























Lain – Lain :

No
Barang
Kuantiti
Ada / Belum
Nota
1
Pin Keselamatan



2
Bakul Baju



3
Bakul Baju Kotor



4
Baby Detergent



5
Changing Mat



6
Bib



7
Pam susu



8
Botol susu



9
Storage Botol



10
Ice Pack



11
Cooler Bag



12
Berus botol susu



13
Pembersih botol



14
Salotape boleh tulis



15
Marker Pen



16
Baby Carrier



17
Baby bag



18
Bengkung



19
Set Bersalin



20
Putting susu



21
Nursing cover



22
Penyangkut baju baby



23
Penyangkut sarung tangan dan kaki



24
Bakul bedak




























Nie je gambar yang sempat snap dari dulu...huhuhu..Xsempat snap gambar full barang baby, rendam baju baby dan jemur baju baby sebab 23/3 check up kat hospital, terus doc suruh masuk wad..Balik rumah kejap untuk mendobi baju n jemur..Cepat-cepat packing barang terus check in wad..Dah xingat pun nak snap gambar..yg fikir takut je..huhuuhu.. tapi 31/3 dah discharge dari wad.. Just pergi scan setiap Isnin and Khamis smpai la bersalin... Sekarang dah 33w++ tunggu masa je...harap-harap babies ummi kuar cukup-cukup bulan and cukup berat :-)


1 comment:

< Sila tinggalkan jejak anda disini <